Sukkermaur: Svart jordmaur er ofte kjent som sukkermaur. Deres preferanse for søt mat forklarer dette. Ofte om våren invaderer de hus på jakt etter mat, men du trenger ikke å kjempe mot dem. Se mer om dette I februar kan du finne sukkermaur i huset ditt, men hvis du gjør det, kan det hende at huset ditt har et problem. Nedenfor er noen tips om hva du bør se etter og hvordan du kan bekjempe sukkermaur.

Svarte jordmaur finner raskt alt det søte og lager travle maurstier. Som et resultat er forgiftede åte som er søte og sukkerholdige ofte effektive for å få kontroll. Hvis maurene har satt seg innendørs, er det spesielt effektivt.

Utseende på sorte jordmaur

Et stort antall små, svarte meitemarkarbeidere (3-5 mm lange) er vanligvis til stede. Forstørrelse avslører at det lengste antenneleddet har hår. I juli og august dukker dronninger opp som flygende maur, som er dobbelt så store som arbeiderne og dukker opp i store svermer.

Lever svarte jordmaur i Norge?

Sørøst-Norge er utsatt for lavtliggende svartjordmaur og sukkermaur. I semi-naturlige og menneskepåvirkede miljøer klarer de seg bra. De bor i nord til og med Trøndelag.En sort jordmaurs typiske reir ligger ofte i jord, sand eller råttent tre. Reir finnes vanligvis under steiner. I reiret holder steinen temperaturen konstant fra dag til natt siden den varmer om dagen. Til tross for at de foretrekker varme, kan jordmaur slå seg ned innendørs hvis det er myke materialer å hule ut reir fra.

I naturen spiser svarte jordmaur honningdugg fra bladlus. Når det gjelder søt mat, forsyner de seg med en rekke av dem innendørs. I tillegg er noen små dyr inkludert i kostholdet. Når maur oppdager matkilder, etterlater de luktspor og flokker seg mot kilden. Det er vanlig at jordmaur fokuserer på en eller noen få matkilder, så veiene deres er ofte travle.

Svermer av svart jordmaur forekommer på sensommeren. Nye dronninger klipper av vingene og finner et passende hekkested, ideelt sett sammen med en eller flere andre dronninger. Når etableringsfasen er over, vil bare én dronning overleve. Alle andre maur som bor i reiret er mor av denne dronningen, som kan leve i nesten 20 år. Reiret vokser hovedsakelig om våren og sommeren, og reirstørrelsen varierer etter antall maur i kolonien. Svarte jordmaur kan leve i kolonier på opptil 10 000 individer.

Skader fra sukkermaur

Tidlig på våren er det ofte svart jordmaur i Norge som søker etter mat innendørs. Reiret utenfor huset gjør ikke mer skade enn å irritere innbyggerne. Når reir bygges innendørs, kan de imidlertid ødelegge myke byggematerialer som råtnet tre eller isoporisolasjon. Det er normalt ikke praksis for svarte jordmaur å tygge på uskadet treverk. I løpet av juli-august kan store svermer av svart jordmaur med vinger ses inne i bygårder og hus. Svermen i denne perioden er svært plagsom, men det er liten grunn til panikk siden den tar slutt etter noen dager. Det er også viktig å merke seg at et stort antall flygende maur innendørs kan være tegn på et reir inne i selve bygningsmassen.

Hvordan unngår du svarte jordmaur?

Her er noen innsikter fra Skadedyrhjelp. Vi kan ikke unngå svarte jordmaur i hagene våre siden de er en naturlig komponent. For eksempel, hvis du oppdager at maurene stadig bygger reir i huset ditt, eller hvis det er et stort antall av dem som kommer inn om våren, kan du prøve å gjøre området rundt det mindre egnet som hekkeområde for maur. Flate plater av tre eller belegningsstein plassert på sand er utmerkede hekkeplasser. Som et resultat, hvis sanden erstattes med grus, vil forholdene bli mindre gunstige, og antallet maur vil avta.

I tillegg til å redusere vegetasjon i nærheten av huset, sørg for at ventilasjonsluker i første etasje er utstyrt med finmasket netting. Tett eventuelle sprekker eller hull i grunnmuren også.


Rutinemessig kjemisk forebygging av jordmaur bør ikke gjøres, da kjemikalier alltid kan ha en negativ innvirkning på mennesker, andre dyr og miljøet.